Bel voor meer informatie +31 (0) 48 546 06 20 (lokaal tarief)

06-82761790

Home > Verschil in borstgrootte zorgt voor geestelijke gezondheidsproblemen bij tieners

Verschil in borstgrootte zorgt voor geestelijke gezondheidsproblemen bij tieners

borstcorrecties borstverkleining psychische en emotioneele problemen


Verschil in borstgrootte zorgt voor geestelijke gezondheidsproblemen bij tieners

Door Anouk • 23 February 2015

Verschil in borstgrootte

Verschil in grootte van de borsten bij tienermeisjes heeft aanzienlijk psychische gezondheidsgevolgen. Het gevoel van eigenwaarde, het emotionele welzijn en het sociaal functioneren zouden hier onder kunnen lijden. Dit meldt het decembernummer (2014) van Plastic and Reconstructive Surgery.

Het hebben van kleine, te grote of asymmetrische borsten is meer dan enkel een “cosmetisch probleem”. Het kan namelijk voor negatieve psychologische en emotionele problemen zorgen volgens de studie door ASPS Lid Chirurg Dr Brian I. Labow en collega’s van de Boston Children’s Hospital. Er wordt gesuggereerd dat vroege interventie mentale voordelen kan hebben voor de gezondheid van jonge vrouwen, die nog een relatief klein verschil hebben in de borstgrootte.

Onderzoekers hebben de kwaliteit van leven en het psychisch functioneren bij 59 tienermeisjes en jonge vrouwen (12 tot 21 jaar) met borstasymmetrie onderzocht. Bij alle patiënten was er tenminste één BH-cupmaat verschil ten opzichte van de andere borst. Vergelijkbare onderzoeken werden uitgevoerd in een groep meisjes zonder borstasymmetrie en bij meiden die juist extreem grote borsten hebben.

Uit onderzoek is gebleken dat verschillende aspecten van de geestelijke gezondheid en het welzijn lager zijn bij meiden die te maken hebben met borstasymmetrie in vergelijking met mensen die ‘normale’ borsten hebben.

Niet alleen een cosmetisch probleem

Een verschil van grootte in de borst komt vaak voor. Vooral in de puberteit hebben veel meiden hier last van. Vaak blijft enig verschil in de borsten aanwezig, maar een deel van de tieners zal ook na de puberteit een ‘abnormaal’ verschil blijven zien. De bevindingen suggereren dat tieners die lijden aan borstasymmetrie een slechter emotioneel welzijn en en veel lagere zelfwaardering hebben dan hun andere vrouwelijke ‘collega’s’.

De psychologische effecten van bortasymmetrie zijn vergelijkbaar met die van meiden die extreem grote borsten hebben, evenals bij jongens met vergrote borsten en zelfs vrouwen die verschillende borsten hebben door een operatie naar aanleiding van borstkanker.

Borstverkleiningen of verkleining van één borst als er minimaal 2 cupmaten verschil zit in de borsten wordt bijna altijd vergoed door de zorgverzekeraars. Echter, als het op emotioneel gebied of op psychologisch gebied aankomt, dan worden corrigerende operaties weinig tot niet meer vergoed bij verzekeraars.

Uit onderzoek van Plastic and Reconstructive Surgery is gebleken dat meiden die wel een operatie kunnen/mogen ondergaan er op psychologisch en emotioneel gebied heel erg op vooruit zouden gaan. Dus waar een borstvergroting of corrigerende operatie aan de borsten vaak nog wordt gezien als puur cosmetische ingreep, gaat er juist een grote groep schuil onder de emotionele effecten hiervan.

Bron.

borstcorrecties borstverkleining psychische en emotioneele problemen