Bel voor meer informatie +31 (0) 48 546 06 20(lokaal tarief) 06-82761790

Home > Meditatie voor beginners

meditatie mediteren mindfullness

Meditatie voor beginners

Door Toine Wilke • 15 November 2016

Dat meditatie goed voor je is, weten we al lang: van verbeterde concentratie tot lagere medische kosten, en zelfs een jonger lichaam… het kan allemaal, door slechts een paar minuten per dag te mediteren. De meeste mensen hebben echter geen idee hoe dat moet. Daarom hier een aantal korte, praktische tips om te beginnen met mediteren:

meditatie voor beginners Zoek een rustig plekje op… en je kan beginnen!

1)Voorkennis niet vereist!
Iedereen kan mediteren. Ook al heb je het nog nooit gedaan: je kan er nu, op dit moment, mee beginnen. Zoek een plek op waar je niet gestoord kan worden. Dat kan binnen op je zolderkamer zijn, of buiten, op een bankje in het park of op de hei. Belangrijk is dat je je er comfortabel voelt. Alles relaxed? Ok, dan kunnen we beginnen!

2) Het is niet moeilijk
En het gekke is… je bent eigenlijk al begonnen. Want je hebt je afgesloten van dingen die je – normaal gesproken – afleiden. Nu kun je je aandacht focussen op wat er speelt. In je hoofd, of in je hart. Of ergens anders in je lichaam. Ervaar maar eens wat er is. Gedachten over je werk? Jeuk aan je grote teen? Het maakt niet uit. Laat het er zijn. Je hoeft er nu even niets van te vinden, of aan te doen.

niets-is-genoeg1 Genoeg gezegd…

3)Niets moet
En dat is nu de essentie van mediteren: Alles mag er zijn, maar je hoeft er niets aan te doen. Gewoon ervaren wat je bezighoudt. Je hoeft er niet voor als een boeddha te gaan zitten, rare kreten uit te slaan, diep voor adem te halen, of een yogabroek aan te trekken. Het enige dat moet, is dat je het jezelf even gunt om niets te moeten en nergens op te reageren.

4)Niets voor jou?
Zoals je ziet, gebruik ik in deze blog expres heel vaak het woord ‘niets’. Mediteren is namelijk niets meer dan gewoon ‘niets doen’. Maar dan ook echt helemaal niets. Je gedachten en gevoelens zullen er nog steeds zijn, maar het verschil is… Je hoeft daar even niets mee te doen. Dus niets moet. En dat maakt meditatie eigenlijk een soort mini-vakantie van een paar minuten. Is dat niets voor jou?

meditatie voor beginners Waar of wanneer je het ook doet… mediteren is altijd goed.

meditatie mediteren mindfullness