Bel voor meer informatie +31 (0) 48 546 06 20(lokaal tarief) 06-82761790

Home > Is glutenvrij gezond?

is glutenvrij gezond?

balance gezond eten gezond leven gluten Voeding

Is glutenvrij gezond?

Door beheerder • 27 March 2017

Brood, pasta, pizza, koekjes: allemaal bevatten ze gluten. Veel mensen krijgen al rillingen als ze dat woord horen, en eten zoveel mogelijk glutenvrij. Anderen denken dat het allemaal wel meevalt: Als je geen glutenallergie hebt, word je er immers niet ziek van. Wie moet je nu geloven? En wat is gezond? Hieronder vind je alles over de zin en onzin van glutenvrij eten en drinken:

is glutenvrij gezond?
Zal ik wel of zal ik niet? Veel mensen zijn tegenwoordig bang voor producten die gluten bevatten.

Wat is/zijn gluten?
Gluten zijn de eiwitten uit granen, met een mooie eigenschap: Ze kunnen voedingsstoffen aan elkaar binden, en tegelijkertijd zorgen dat daar lucht tussen blijft zitten. Dat betekent dat je allerlei lekkere dingen kan bakken met granen die gluten bevatten, zoals croissantjes, taart en bananenbrood. Zonder gluten worden deze producten erg zwaar en moeilijk te kauwen. Daarom gebruiken bakkers en chefs het liefst granen die gluten bevatten, zoals rogge, spelt en tarwe.

Vage klachten
Gluten hebben echter ook een nadeel: ongeveer 1 % van de mensen heeft coeliakie, ofwel: gluten allergie. Dit betekent dat hun darmen onmiddellijk ontstoken raken als ze gluten binnenkrijgen. Deze mensen moeten glutenvrij eten, anders worden ze ziek. Daarnaast zijn er ook mensen met Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS), naar schatting tussen de 1 en 5% van de bevolking. Na het eten van producten die gluten bevatten, krijgen zij vaak ‘vage klachten’, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en niet helder kunnen denken. De oorzaak wordt vaak gezocht in onze darmen:

is glutenvrij gezond?
Veel producten bevatten gluten, waaronder brood, pasta, koekjes en zelfs bier!

Gluten en gezonde darmen
Iedereen heeft – in meer of minder mate – last van een lekke darm: De darmwand laat dingen door die eigenlijk niet in het lichaam horen, bijvoorbeeld bacteriën en onverteerde voedingsstoffen. De meeste mensen merken hier niets van: Hun lichaam ruimt deze ‘indringers’ op zonder dat je het merkt. Bij sommige mensen is de darm echter zó lek, dat ze wel degelijk klachten ondervinden. Vaak de schuld hiervan van gegeven aan gluten, maar bij mensen zonder coeliakie of NCGS is dat waarschijnlijk niet terecht: stress, verminderde darmflora en ongezonde voeding hebben een veel grotere invloed op de gezondheid van onze darmen, die op haar beurt weer een groot deel van onze algehele gezondheid bepaalt.

is glutenvrij gezond?
De meeste mensen hebben geen coeilaki of NCGS, en kunnen dus zorgeloos genieten van producten die gluten bevatten.

balance gezond eten gezond leven gluten Voeding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *