Bel voor meer informatie +31 (0) 48 546 06 20(lokaal tarief) 06-82761790

Home > Vier aspecten waar ik als Plastisch Chirurg jouw buik op beoordeel.

buikwandcorrectie kliniek Mill liposuctie minibuikwandcorrectie plastisch chirurg rectusdiastase

Vier aspecten waar ik als Plastisch Chirurg jouw buik op beoordeel.

Door Stijn Bauland • 18 November 2014

Vier aspecten waar ik als plastisch chirurg jouw buik beoordeel.

Als plastisch chirurg heb ik een aantal mogelijkheden om jouw buik strak te maken: liposculptuur, een minibuikwandcorrectie of een volledige buikwandcorrectie. In deze blogpost ga ik verder in op de verschillende aspecten van je buik die bepalen hoe ik jou het beste kan helpen.
Welke behandeling jou het beste resultaat oplevert, hangt af van verschillende factoren. Hoe stevig is je huid? Hoe stevig zijn je buikspieren? Zit het probleem alleen onder de navel of misschien ook boven de navel? Zijn er striae en hoe erg zijn de striae? Dit zijn allemaal overwegingen die door mijn hoofd gaan als ik samen met jou een plan maak.

Samen met jou maak ik een inschatting over vier factoren van je buik:

• De stevigheid van de buikspieren.
• De hoeveelheid en de verdeling van onderhuids vet.
• De elasticiteit van de huid en eventuele striae.
• Is de bovenbuik plat of een bol?

De buikspieren

Goed getrainde buikspieren zijn normaal gesproken van groot belang voor de vorm van je buik. Maar door zwangerschap of een periode van overgewicht kunnen de rechte buikspieren los van elkaar raken. De rechte buikspieren (wasbord) horen in het midden stevig aan elkaar vast te zitten. Door bijvoorbeeld een zwangerschap, maar ook door een periode van overgewicht, kunnen deze spieren los van elkaar raken. De medische term hiervoor is rectusdiastase. Je kunt bij jezelf controleren of er sprake is van een rectusdiastase door plat als je plat ligt, je buikspieren aan te spannen en met één of meerdere vingers precies in het midden van je buik te voelen bij je navel. Als er geen rectusdiastase is, stuiten je vingers op een stevige weerstand. Als er wel een rectusdiastase is, kun je met je vingers een stukje naar binnen.
Een rectusdiastase zorgt ervoor dat je buik niet meer vlak is en ook niet meer vlak te krijgen is met buikspieroefeningen of een dieet. Een rectusdiastase is alleen door middel van een operatie te herstellen. Dat doen we bij een volledige buikwandcorrectie.

Onderhuids vet

Je vetverdeling is genetisch bepaald. In het ideale geval is er iets meer onderhuids vet aanwezig op de heupen en het gebied onder de navel en iets minder vet in het gebied boven de navel en naast de buikspieren. Alleen door middel van liposculptuur is het mogelijk om de vetverdeling aan te passen door selectief vetcellen te verwijderen, zodat een evenwichtige vorm bereikt kan worden. Veel van mijn patiënten combineren een buikwandcorrectie met een liposculptuur van bijvoorbeeld de heupen of de bovenbuik.

Elasticiteit van de huid en eventuele striae

Als er striae zijn over een uitgebreid gebied, is het alleen mogelijk om met een volledige buikwandcorrectie of een minibuikwandcorrectie een goed resultaat te krijgen, omdat dan het huidoverschot kan worden weggehaald.
Het is namelijk helaas niet mogelijk om de elasticiteit van je huid te verbeteren met oefeningen. Oefeningen zijn goed voor je spieren, maar ze doen helaas niets voor je huid. Ook voor striae geldt dat er geen goede behandeling is. Er zijn opties om met laser en speciale crèmes, maar met de huidige stand van de wetenschap is het niet mogelijk om striae te verwijderen of de elasticiteit van de buikhuid significant te verbeteren.

Is er een bolle bovenbuik?

De huid van buik zit op drie plaatsen vast. Van boven naar beneden is dat bij het borstbeen, bij de navel en bij het schaambeen. Op bovenstaande foto kun je goed zien dat de bovenbuik bol is omdat de huid bij de navel vastzit. In kleding is dit bij vrouwen te zien als een storende ‘rol’ onder de borsten. Om dit op te lossen is alleen liposculptuur meestal onvoldoende, zeker als er (net zoals bovenstaande foto) ook striae aanwezig zijn boven de navel. Ook een minibuikwandcorrectie lost dit probleem niet op omdat een minibuikwandcorrectie vooral geschikt is voor de onderbuik. Dit probleem is dus eigenlijk alleen op te lossen met een volledige buikwandcorrectie.

In deze tabel hebben we samengevat welke factoren bepalend zijn voor welke operatie het beste bij je past

Liposculptuur                           minibuikwand                         volledige buikwand

Verslapte buikspieren                    +                                                  +                                                +++++

Plaatselijk vetoverschot           ++++                                            +++                                               +++

Bolle bovenbuik                          +++                                                 +                                               +++++

Striae over groot gebied               +                                                 ++                                               ++++

Striae over klein gebied               ++                                          +++++                                             +++
Klik hier om meer te weten te komen over de verschillende operaties en klik hier om de zelftest te doen! Klik hier voor het verhaal van een van mijn patiënten.

Maak een afspraak op mijn spreekuur voor een vrijblijvend advies!

 

buikwandcorrectie kliniek Mill liposuctie minibuikwandcorrectie plastisch chirurg rectusdiastase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *