Bel voor meer informatie +31 (0) 48 546 06 20(lokaal tarief) 06-82761790

Home > In gezond vlees laat je niet snijden!

Bauland Kliniek borstverkleining evaring plastisch chirurg snijden

In gezond vlees laat je niet snijden!

Door Stijn Bauland • 7 October 2014

Als plastisch chirurg hoor ik heel vaak de uitdrukking: in gezond vlees laat je niet snijden!

Laat me een voorbeeld geven: Mw Giesbers, die een borstverkleining overweegt. Al 28 jaar…..

Mw Giesbers is een kerngezonde vrouw van 62 jaar. Ze zat tegenover mij in de spreekkamer. Haar jas opgevouwen over haar armen. Ze heeft een vestje aan, een hooggesloten trui en een sjaal om. Ze zit rechtop in de stoel tegenover mij en is hier samen met haar dochter. Ze heeft een verwijzing van haar huisarts. Gwenn, de doktersassistente heeft zojuist alle medische gegevens ingevoerd. Ik vraag Mw Giesbers naar haar verhaal, we moeten elkaar tenslotte een beetje leren kennen voor we tot een operatie overgaan.

Al sinds haar veertiende jaar heeft ze echt grote borsten. In het begin had ze er niet zo veel last van ook al werd ze er nogal eens mee geplaagd. Dat plagen was voor haar zelfs de reden om te stoppen met dansles, iets waar ze volop van genoot. Naar aanleiding daarvan heeft ze het destijds één keer gepoogd met haar moeder te bespreken, maar thuis werd over dat soort zaken niet gepraat. Op haar 22e is ze getrouwd. Tussen haar 24e en dertigste heeft ze vier kerngezonde kinderen gekregen, twee keer is het gelukt om borstvoeding te geven

Ze had de hoop dat na de bevallingen de borsten vanzelf wat kleiner zouden worden, maar dat is helaas niet gebeurd. De borsten zijn zelfs nog wat zwaarder geworden en in de loop van de jaren ook meer gaan hangen. Het lukt haar redelijk goed om smetklachten te voorkomen door doekjes onder de borsten te doen bij warm weer. Ze heeft last van snoerende schouderbandjes van de BH en vindt het heerlijk om ’s avonds even op bed te gaan liggen zonder BH. Ze slaapt echter wel met de BH aan, omdat anders de borsten in de weg zitten bij het omdraaien in bed. Passende kleding vinden is lastig omdat ze boven maat 44 heeft en beneden maat 38.

Als ik haar vraag waarom ze nu op mijn spreekuur komt en niet een aantal maanden of jaren eerder, kijkt ze me even recht aan en daarna kijkt ze naar beneden. Haar dochter geeft haar moeder een stevige aai over de rug.

”Twee jaar geleden is mijn man overleden,” vertelt ze ”Hij zei altijd: ’in gezond vlees moet je niet snijden.’”

 

Ik vraag haar of zij er zelf ook zo over denkt. Ze vertelt dat ze het heel moeilijk vindt om zich te laten opereren. Ze heeft allerlei verhalen gezien op TV en er zijn zoveel zieke mensen die een operatie echt nodig hebben, terwijl zij in principe kerngezond is. ”Maar,” vertelt ze, ”nu ben ik nog gezond, over tien jaar hoeft het misschien niet meer.” Haar dochter straalt.

Inmiddels is Mw Giesbers al weer drie maanden geleden geopereerd. Ik kreeg gisteren een kaartje van haar dochter: haar moeder zit weer op dansles.

Bauland Kliniek borstverkleining evaring plastisch chirurg snijden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *