Bel voor meer informatie +31 (0) 48 546 06 20(lokaal tarief) 06-82761790

Home > 10 lessen van 100-jarigen – Deel I

Bauland Kliniek beweeg fit gezond leven gezond oud worden gezonde voeding ontspan Quality of life Sporten Voeding

10 lessen van 100-jarigen – Deel I

Door Toine Wilke • 16 June 2016

100 worden… Voor de meesten van ons is het een droom. Er zijn echter gebieden op de wereld, waar dat de lokale bevolking relatief gemakkelijk afgaat: de zogenaamde Blue Zones. Hieronder lees je wat we kunnen leren van de leef- en eetgewoonten van de langst levende bewoners van onze aarde:

1 De 80 % regel

Dit is een vrij simpele, doch doeltreffende eetgewoonte: prop jezelf niet helemaal vol, maar zorg dat je maag na elke maaltijd voor 80% gevuld is. Deze eeuwenoude regel wordt zowel gebruikt door de bewoners van Okinawa in Japan (De Blue Zone waar de mensen gemiddeld het oudst worden) als door Kelly Slater, de beste – en meest fitte – surfer aller tijden.

blue zones

Dit zijn de 5 ‘Blue Zones’, gebieden op aarde waar de gemiddeld de meeste 100-jarige leven.

2 Een levensdoel

Er is eerder over geschreven bij Quality of Life: Het hebben van een doel verrijkt je leven. En – zo blijkt – kan 7 jaar toevoegen aan je levensverwachting. Los daarvan is het natuurlijk erg fijn om elke ochtend iets te hebben om je bed voor uit te komen.   

3 Wat je ook beweegt

Bij bewegen denken wij westerlingen vaak aan sporten. De bewoners van de blue zones zijn echter helemaal geen atleten. Wat ze wél veel doen, is bewegen. Dat betekent onder andere: actief zijn in het huishouden, tuinieren, en zoveel mogelijk lopend overal naartoe gaan. Dat maakt inspannen ontspannen.

4 Take a break

Iedereen ervaart stress, ook de ‘Blue Zoners’. De sleutel om toch oud te worden, ligt in ontspanning. Dat hoeft helemaal niet lang te duren, een uurtje per dag is al goed. Ook wát je doet maakt niet zoveel uit. Wat wel belangrijk is, is dat het een gewoonte wordt. Zo hoef je er niet over na te denken wát en wanneer je je ontspanning gaat zoeken. Wel zo relaxed…

Elke dag even ontspannen - ook al is het maar een uurtje- is erg belangrijk. Een hangmat in je huis ophangen maakt dat erg makkelijk.

Elke dag even ontspannen – ook al is het maar een uurtje- is erg belangrijk. Een hangmat in je huis ophangen maakt dat erg makkelijk.

5 Wijn is fijn

Ook in de Blue Zones wordt weleens een glaasje genuttigd. Mensen drinken er zelfs meestal dagelijks, doch met mate, alcohol. En juist in die matigheid zit hem de kneep: Elke dag 1 of 2 glazen, bij voorkeur tijdens het eten of het gezellig samenzijn met vrienden, is de norm. Er is (bijna) niemand die ervoor kiest voor een zuipfestijn.

Les 6 t/m 10

Dit waren de eerste 5 lessen van 100-jarigen. Hoewel een lang leven niet per se een gezond leven is, lijken de meeste mensen in de Blue Zones ook een hoge ‘Quality of Life’ te behouden. Door te leren van hun lessen, kun je dus niet alleen jaren aan je leven toevoegen, maar ook leven aan je jaren. Benieuwd naar les 6 t/m 10? Kijk dan over 2 weken weer op deze blog, of abonneer je op de Quality of Life nieuwsbrief.     

Bauland Kliniek beweeg fit gezond leven gezond oud worden gezonde voeding ontspan Quality of life Sporten Voeding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *